Steka fryst kyckling

Vad är det bästa sättet att tillaga fryst kyckling? I denna artikel guidar vi dig genom olika metoder för att tina och steka kyckling direkt från frysen. Vi går igenom fördelarna med att tina kycklingen först och ger praktiska tips för att säkerställa en jämn och säker tillagning.

Tina eller inte tina?

Att tina kycklingen innan tillagning ger vanligtvis en jämnare tillagning och är därför en rekommenderad metod.

Men det är möjligt att steka kyckling direkt från frysen, även om det kräver mer tid och noggrann uppmärksamhet för att säkerställa att köttet når en säker intern temperatur.

Om du tinar kycklingen:

 • I kylskåp: Tar cirka 24 timmar för en hel kyckling. Detta är dock säkrast för att minska risken för bakterietillväxt.
 • I kallt vatten: Förpackad kyckling kan läggas i kallt vatten, vilket påskyndar tiden till några timmar. Vattnet bör bytas ut var 30:e minut.
 • I mikrovågsugn: Det snabbaste sättet att tina på, men kräver att kycklingen tillagas direkt efteråt för att förhindra bakterietillväxt.

Fördelar med att tina först:

 • Jämn tillagning
 • Möjlighet att marinera och krydda effektivt

Hur steker man fryst kyckling på bästa sätt?

När du tillagar kyckling från fryst tillstånd är det viktigt att hålla koll på såväl temperaturen som tillagningstiden för att få ett säkert och välsmakande resultat. 

Så här gör du:

 1. Värm upp stekpannan på medelhög värme och tillsätt en lämplig mängd olja.
 2. Placera de frysta kycklingbitarna i pannan, se till att de inte överlappar. Det kan vara bra att täcka över med ett lock för att minska tillagningstiden och hjälpa till med att värmen fördelas jämnt.
 3. Stek kycklingen i cirka 10-15 minuter på varje sida, beroende på tjockleken på bitarna. Tunnare bitar tillagas snabbare än tjockare.

Kycklingen är klar när köttsaften som rinner ut är klar och inte rosa. Du kan använda en stektermometer för att kontrollera att innertemperaturen når 72°C för filéer och 82°C för kyckling på ben.

Det är viktigt att säkerställa att kycklingen är helt genomstekt för att undvika matförgiftning från bakterier som salmonella. 

Vanliga misstag att undvika

När du tillagar fryst kyckling finns det några fallgropar som är bra att undvika:

 • För snabb upptining: Ta istället fram kycklingen i god tid och låt den tina långsamt i kylskåp för att bevara kvaliteten och säkerheten.
 • För hög värme: Använd medelvärme när du steker kycklingen. Det hjälper till att tillaga den jämnt utan att ytan blir bränd och insidan rå.
 • Ej uppnådd korrekt innertemperatur: Se till att kycklingens innertemperatur når minst 72°C för att säkerställa att den är genomstekt och säker att äta.
 • Användning av fel pannor: Använd en panna som fördelar värmen väl. Det ger en jämnare stekyta på köttet och förhindrar att kycklingen klänger sig vid pannan.
 • Ignorera köttets vilotid: Efter stekningen, låt kycklingen vila några minuter. Det gör att safterna fördelas jämnt och köttet blir saftigare.

Vanliga frågor och svar

Kan man steka kyckling som är fryst?

Ja, men det är inte rekommenderat att steka fryst kyckling direkt då det kan leda till ojämn tillagning och matförgiftning.

Måste man tina fryst kyckling?

Nej, men för att undvika matförgiftning bör fryst kyckling tinas helt innan tillagning.

När måste man laga tinad kyckling?

Tinad kyckling bör tillagas inom 1-2 dagar för att minska risken för bakterietillväxt.

Är det bättre att köpa fryst kyckling än färsk?

Det beror på preferenser och användning. Fryst kyckling har längre hållbarhet och är ofta billigare, men färsk kyckling kan vara av högre kvalitet och smak.

Kommentering är avstängd.