Hur mycket pasta per portion?

Pasta per portion

Innehållsförteckning

Hur mycket pasta per person?

Det är lättare sagt än gjort att koka upp rätt mängd pasta, då det ofta blir mer eller mindre än man tänkt. En metod är att utgå från är se över hur mycket pasta restauranger serverar, då de är experter på att reta aptiten med rätt mått mätt. Generellt sett så serveras du 110 gram pasta per person när du äter ute. 

Å andra sidan så kan detta i många fall innebära ett överskott då restauranger inte bara ska locka aptiten smakmässigt men även vara en fröjd för ögat. 

I regel behöver du egentligen inte konsumera hela 110 gram pasta för att du ska bli mätt – återigen spelar livsstil in och även vilken slags kroppsfysik du har, det vill säga hur dyr du är i drift! 

Ser man istället på vad de flesta pastaförpackningar säger så är det en aning svårare att veta vilka regler som gäller, då det ofta anger 60-110 gram per portion. I allmänhet är rekommendationen att konsumera någonstans mellan 70-80 gram pasta.

Stirra dig dock inte blind på dessa siffror – vet du med dig att du tränar mycket så kommer du behöva förbränna desto mer, och på så vis kan du förvandla om en större mängd pasta till energi. 

Så vet du hur mycket pasta en portion är

En förutsättning för att får rätt mäng energi och mättnadskänsla är att väga rätt andel pasta innan du kokar upp den. På så vis undviker du också att du tillagar för mycket mat i onödan och minskar matsvinnet. 

En slev pasta är faktiskt inte en så dum idé om man ska ha någonting att utgå ifrån om man inte äger en hushållsvåg. De flesta av oss har åtminstone en eller flera pastaslevar som ligger i kökslådan. 

Mäter du upp hur mycket pasta du kan föra igenom sleven, oavsett om sleven har ett stort hål eller många flera mindre hål, så kan du uppskattningsvis utröna hur mycket pasta du behöver koka upp per person. Kort och gott en portion per slev. På så vis tar du genvägar som ett proffs. 

Hur mycket pasta?

Rätt mängd vatten när du kokar pasta

Även om det kan vara en aning besvärligt att utröna hur mycket vatten du behöver använda till hur stor andel pasta som du lägger i kastrullen så är det långt ifrån kvantfysik – snarare enkel matte som du inte ens behöver räkna på fingrarna. 

Uppskattningsvis ska du använda 10 gånger så mycket vatten som okokt pasta – exempelvis en halvliter vatten för 50 gram pasta. 

Mängd spaghetti per person

Just denna pasta är en hushållsfavorit som faller i led med allra de flesta smaklökar. Men det är skillnad på spaghetti och spaghetti, då finns en stor variation beroende på sort och tillverkare.

När du äter klassisk spaghetti tillverkad på vete så kan du avrunda uppåt eller nedåt en aning beroende på hur hungrig du är och hur många gånger om dagen du äter. I snitt handlar det om upp till 110 gram för att få en riktigt bra mättnadskänsla, men även här spelar det in hur pass aktiv man är i vardagen – och framförallt, hur hungrig man är. 

Hur mycket spagetti per person som behövs är självklart individuellt, men i regel brukar cirka 80 gram vara tillräckligt. Bon appétit!

Vanliga frågor om pasta per portion

Hur mycket pasta äter man per portion?

Cirka 70 – 80 gram pasta är rekommenderat per portion, men spannet sträcker sig i regel från 60 – 110 gram beroende på livsstil och kroppsfysik.

Hur mycket spaghetti per person ska man göra?

I snitt 80-90 gram per person, men kan även avse 60 – 130 gram beroende på om du har en mer passiv livsstil eller är en mer aktiv person. I regel tar du tio gånger så mycket vatten som pasta i kastrullen, det vill säga exempelvis 1 liter vatten per 100 gram pasta. Har du lagat för mycket pasta kan du alltid förvara den i kylen ett par dagar.

Hur stor är en pasta portion?

En portion okokt pasta rekommenderas vara 70-80 gram per person, med tio gånger så mycket vatten som andel pasta i kastrullen. Ett alternativ till att väga pastan är att använda en pastaslev, där du ser hur stor en portion är genom den mängd pasta som du kan föra igenom hålen på sleven – en slev är en portion. 

Kommentering är avstängd.