Frysa rabarber: Så bevarar du smaken och näringsämnena länge

Förberedelse av rabarber för infrysning

Rhubarb being washed and chopped for freezing

För att frysa in rabarber och bevara dess smak och kvalitet på bästa sätt är det viktigt att följa några enkla steg. Här är detaljerade instruktioner för förberedelse.

Tvätta och skär rabarber

Rabarbern ska först och främst tvättas noggrant. Börja med att skölja stjälkarna under kallt rinnande vatten för att få bort smuts och eventuella insekter.

Använd en skarp kniv och skär bräda för att skära rabarbern i centimeterstora bitar.

Det är inte nödvändigt att skala rabarbern innan den fryses in. Skär bitarna lika stora så att de blir lätta att använda i framtida matlagning och bakning.

Förvällning av rabarber

Att förvälla rabarbern kan hjälpa till att bevara dess färg och konsistens. Värm upp en stor kastrull med vatten till kokpunkten.

Skölj och skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar. Lägg bitarna i det kokande vattnet i cirka två minuter.

Ta sedan bort rabarbern från det kokande vattnet och lägg dem direkt i en skål med iskallt vatten. Det stoppar tillagningsprocessen. Efter ytterligare två minuter i det kalla vattnet, ta upp rabarbern och låt den rinna av.

Styckfrysning på bakplåtspapper

För att undvika att rabarbern klumpar ihop sig vid infrysning kan du använda styckfrysning. Sprid ut de förberedda rabarberbitarna på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt.

Se till att bitarna inte rör vid varandra. Lägg plåten i frysen tills bitarna är helt frysta.

När rabarbern är fryst, överför bitarna till återförslutningsbara fryspåsar eller plastlådor. På detta sätt förblir rabarbern fryst men lätt att portionera vid behov.

Tips: Märk påsarna med dagens datum och innehåll för enkel identifiering senare.

Frysa in rabarber

Rhubarb freezing in a freezer

Att frysa in rabarber är ett utmärkt sätt att bevara den för framtida användning i efterrätter och maträtter. Här får du veta hur du bäst förpackar rabarbern och hur du märker och lagrar den för att den ska hålla sig i frysen upp till ett år.

Förpacka i fryspåsar

Börja med att skölja och rensa rabarbern så att du bara har stjälkar kvar. Skär sedan rabarbern i bitar, ungefär 2-3 cm långa, för att de ska vara lätta att använda senare.

Lägg bitarna i fryspåsar. Använd gärna återförslutningsbara påsar för att kunna ta ut och återförsluta enkelt. Se till att pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsarna innan du försluter dem. Luft kan bidra till att rabarbern blir frysbränd, vilket påverkar smaken negativt.

För att undvika att rabarbern fryser ihop till en klump kan du först sprida ut bitarna på en plåt och frysa dem några timmar. När de är frysta lägger du dem i fryspåsar.

Märkning och lagring

När du förpackat rabarbern i fryspåsar är nästa steg att märka påsarna. Skriv ner datum för infrysningen på en etikett och fäst den på varje påse. Det kan vara bra att också skriva växtens namn, även om det kanske känns överflödigt.

Lagra de märkta påsarna i frysen på en plats där de inte krossas lätt. Fryst rabarber kan förvaras i upp till ett år utan att tappa i kvalitet. För bättre organisation och lättare åtkomst, placera påsarna i lådor eller korgar. Då är det lätt att se och nå dem när du behöver rabarber till en paj eller annan rätt.

Användning av fryst rabarber

A hand reaches into a freezer, grabbing a bag of frozen rhubarb. Ice crystals glisten on the bright pink stalks

Fryst rabarber är mångsidig och kan användas i många olika recept, allt från bakverk till sylt och kompott. Här är några populära sätt att njuta av rabarber även efter att säsongen är över.

Rabarberpaj och smuldeg

Rabarberpaj är en klassisk dessert där fryst rabarber passar perfekt. För att göra en god rabarberpaj, lägg den frysta rabarbern direkt i pajskalet utan att tina.

Toppa sedan med en smuldeg gjord av smör, socker och mjöl. När pajen gräddas i ugnen smälter smöret och sockret, vilket ger en härligt knaprig yta.

Det är också vanligt att tillsätta lite kanel eller vaniljpulver för extra smak. Denna paj serveras gärna varm med vaniljsås eller glass.

Övriga recept med rabarber

Fryst rabarber kan också användas i många andra recept. En rabarberkaka är ett bra exempel där man kan blanda rabarberbitar direkt i kaksmeten.

För sylt och kompott är det bara att koka den frysta rabarbern med socker och lite vatten tills det blir mjukt. Det är också möjligt att baka rulltårta med rabarberfyllning eller göra rabarberkakor med smördeg i botten.

Använd rabarbern i smoothies eller som topping på frukostflingor och yoghurt för en fräsch start på dagen. Fryst rabarber är alltså inte bara hållbart utan också mycket mångsidigt i köket.

Kommentering är avstängd.