En hälsosam livsstil med medelhavsdieten

Att äta nyttigt kan kännas tråkigt och färglöst men så behöver det inte vara. Din kost ska alltid bestå av en balans mellan kolhydrater, protein och fett för att vara optimal. För att göra nyttig mat lite roligare så kan man följa olika dieter som passar dina smaklökar. Ett exempel på detta är den omtalade medelhavsdieten.

Dietformen är främst anpassad och studerad på människor som vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och har visat sig ge positiva resultat. Utöver viktnedgång så har den snabbt blivit en populär diet just pga. den varierande kosten och smakvariationerna som den erbjuder. Målet med Medelhavsdieten är inte att hitta en quickfix, utan att hitta en kosthållning och livsstil som är hållbar i längden.

Med ursprung från traditionella matvanor

Dieten kom till ytan genom helt vanliga matvanor från länderna runt medelhavet. Man såg att människorna som levde i dessa länder var väldigt friska och hade mindre problem med Hjärt- och kärlsjukdomar. Man forskade länge på anledningen till varför man var friskare runt medelhavet och kom fram till att det berodde på kosthållningen.

Idag finns det en mängd studier på medelhavsdieten som har påvisat positiva forskningar både på viktnedgång men även på sjukdomsfall. Som kockarna Anna och Veronica sa i Nöjesmagasinet, ”Mat är det centrala och grunden för socialt umgänge i allas liv!”. Vi hade inte kunnat sagt det bättre själva!

Vad får man äta?

Medelhavsdieten kännetecknas av magra mejeriprodukter och olivolja, men också hög konsumtion av frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, fisk, fågel och andra hälsosamma livsmedel som också är rika källor till antioxidanter och vitaminer A, C, D.

Som en diet innehåller den en mängd olika vegetabiliska livsmedel, men betonar också färsk frukt och grönsaker (särskilt färgglada produkter), fullkorn, bönor, nötter, frön, örter, kryddor, olivolja och skaldjur och en liten mängd rött kött. Medelhavsdieten har förknippats med livslängd och hälsofördelar, inklusive lägre risker för hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Glöm inte att det finns ett brett utbud nyttiga matkassar för den som behöver hjälp att hålla kolla på sin diet.

Kommentering är avstängd.